Ohittaminen ja pelinopeus


​​​​​​​Pelin sujuminen on kautta aikain ollut eräs golfareiden puheenaiheista. Niinpä ohessa vuodelta 2008 olevia neuvoja asiaan liittyen (pallon etsimisaika on päivitetty nykysääntöjen mukaiseen kolmeen minuuttiin).
​​​​​​​

Pelirytmi ja ohittaminen

Golf ei ole kilpajuoksua. Sujuva peli ei siis edellytä mailerin vauhtia kentällä. Perusperiaatteet sujuvan pelin varmistamiseksi ovat melko yksinkertaiset.


Ole valmis

Kun on vuorosi lyödä, toimi aikailematta. Ohjeena on, että lyöntiin on aikaa 45 sekuntia siitä hetkestä, kun olet lyöntivuoron saanut.

Liiku reippaasti ja lyö kiirehtimättä, mutta viivyttelemättä.

Vie mailakärrysi jo valmiiksi viheriön siihen reunaan, josta jatketaan seuraavalle lyöntipaikalle. Sama ohje koskee myös golfautoja.

Kun kaikki ovat putanneet, jatka heti seuraavalle lyöntipaikalle – jos lyöntimääriä pitää muistella sen voi tehdä seuraavalla lyöntipaikalla, ei viheriöllä.


Kadonnut pallo

Jos epäilet, että palosi katosi lyö varapallo.

Aikaa pallon etsimiseen on kolme minuuttia eli 180 sekuntia. Jos menette etsimään palloa, antakaa saman tien ohituslupa perässä tulevalle ryhmälle – tässä kohdassa ei kuulu odotella kolmea minuuttia ennen kuin ohituslupa annetaan.


Ohitus

Pysyttele edellä menevän ryhmän tuntumassa. Jos ryhmänne ja edessä menevän ryhmän väliin jää kokonainen väylä, tarjoa ohitusta takana tuleville, jos he joutuvat odottelemaan, riippumatta siitä montako pelaajaa ryhmissä on.

Tarjoa ohitus nopeammalle ryhmälle, vaikka edessänne ei olisikaan kokonaista tyhjää väylää. Täydellä kentällä ohittamisesta ei ole juurikaan hyötyä, mutta jo edempänä on väljempää niin silloin ohituksen antamisessa on ideaa.

Hyviä paikkoja ohitukselle ovat PAR kolmoset. Voitte lyödä omat avauksenne ja antaa ohittajien lyödä omansa. Ohittajat chippaavat ja puttaavat ensin ja ohitettavat sen jälkeen, kun ohittajat ovat lähteneet jo seuraavalle lyöntipaikalle. 10-kioskillakin voi ohituksen hyvin tarjota, jos ohittaminen ei ole aikaisemmin onnistunut.

Toisinaan saattaa olla niin, etteivät kaikki niitä aina ihan heti kuitenkaan muista noudattaa.

Ohittaja – älä ole kärsimätön. Kaikki kentällä pelaavat ovat green cardin suorittaneita ja tuntevat hyvin edellä olevat ohjeet. Nehän ovat sääntökirjan alussa olevasta etikettiosasta.

Ei ole tavatonta, että ohittaessa jännitys kohoaa huippuunsa, eikä lyönti onnistu toivotulla tavalla. Älä hätäänny, vaan jatka peliä.

Jos ryhmällenne on tarjottu ohitusta, mutta olette päättäneet olla ohittamatta niin sekin sopii. Tarkkailkaa silloin takaa tulevia, jos he joutuvat odottelemaan teidän lyöntejänne, tarjotkaa ohitusta, vaikka ette jääkään jälkeen edellä menevästä ryhmästä. Tämä siis siinä tapauksessa, että edessänne oleva ryhmä on jäänyt jälkeen ja heidän edessään on tilaa. Luopumalla ohituksesta, olette ottaneet vastuun ohituksen tarjoamisesta perässänne tuleville, vaikka ette itse hitaasti pelaisikaan.