Fore!


​​​​​​​Golf on upea harrastus. Millään ilveellä en osaa kuvitella itseäni kävelylenkille Nummelaa kiertämään neljäksi tunniksi – tai jos mentäisiin kapteenin kanssa niin kolmeksi. Sen sijaa golfia pelatessa lähes huomaamatta (tosin Valleyn ysin mäen kyllä huomaa) tulee kävelleeksi lähes 10 kilometriä.


Kentällä liikutaan pienissä ryhmissä – enimmillään 4 pelaajaa. Kerran meillä on ollut mukana myös katsoja, kun saimme Valden seuraamaan kierroksemme etenemistä etuysin ajaksi. Ryhmät ovat melko kaukana toisistaan – driven pituus kun on normaalisti liki 200 metriä ja omissa oletuksissa toisinaan melkein 300. On odotettava, että edessä menevä ryhmä on riittävän kaukana, ennen kuin pallo lyödään peliin.

Joskus saattaa käydä myös niin, että pallo ei lähdekään siihen suuntaan, johon sitä koitimme lyödä. Perusohje on se, että jos et näe minne pallo on lentämässä, niin huuda reippaalla äänellä FORE [foooor]. Tämä on viesti muille pelaajille, että jokin pallo on lentämässä odottamattomaan suuntaan.


Suojaako foorin huutaminen muita pelaajia? Ei suoranaisesti, mutta antaa toki mahdollisuuden koittaa suojautua odottamattomasta suunnasta ehkä tulossa olevan pallon osumalta. Onneksi vakavampia vahinkoja, joissa pallo osuu toiseen pelaajaan, tulee harvoin. Pallon lähtönopeus on ”pappa drivessäkin” niin suuri, että pallon osuma sattuu varmasti.

Riskin paikkoja meidän kentällämme on Hillin puolella väylän 3 toisessa lyönnissä, jossa nelosen tii on suunnilleen samalla etäisyydellä kuin kolmosen viheriö (siinä syy, miksi polku on rakennettu tiin eteläsivulle), väylät 5,6 ja 7 sisältävät mahdollisuuden etenkin driven karkaamiselle väärälle väylälle, väylän 11 avaus drawna ”kainaloon” lyötäessä saattaa päätyä 12 tiille, väylän 13 avaus pitkälyöntisillä voi karata väylä 9 tiille ja ehkä hännänhuippuna Hillin puolella 18:sta avaus vasempaan suuntautuessa saattaa lentää väylän 12 puolelle asti. Toki muitakin paikkoja, jotka edellyttävät FOREn huutamista Hillin puoleltakin löytyy, mutta nuo edellä mainitut ovat tavallisimpia.

Ihan uusi riski liittyy siihen, että maanantaisin kenttää peluutetaan niin, että peli alkaa Hillin 10:ltä. Kehotan noudattamaan erityisen suurta varovaisuutta 10 tiille mentäessä. Vasempaan lähtenyt drive saattaa suuntautua tiille tulevia kohden.

Valleyn puolella FORE on useimmin tarpeen väylien 2 ja 3 avauksissa. Pitkä drive ”turvan” puolelle saattaa päätyä naapuriväylälle. Muutoin Valley on hiljaisempi. Vielä on muistettava se, että 9:n mäkeä kiivetessä klubin suunnasta kuuluva FORE-huuto tarkoittaa sitä, että Hillin 1:n avaus on lähtenyt oikealle ja pallo saattaa olla tulossa Valleyn ysiltä tuleva kohti.
​​​​​​​

FORE on huudettava aina, kun on olemassa pienikään vaara siitä, että pallo on mahdollisesti osumassa toisiin pelaajiin. Tämä on oleellinen osa golfin pelaamista. Komeimmin FORE kaikuu tavallisimmin Hillin väylä 12 avauksissa ja usein jonkinmoisen mieskvartetin suusta.

PS

Toisia pelaajia voi auttaa niin, että kun ”vieras” pallon osuu lähistölle, niin jos pallo jää peliin, voi ystävällisesti huutaa ”LÖYTYY”, jolloin pallon vinoon lyönyt voi ehkä huokaista hiukan helpotuksesta. Toki LÖYTYY huudolla voi indikoida myös sitä, että FORE on jostain syystä jäänyt huutamatta. ”Olisi ollut syytä huutaa” -viestinä.